2012. október 8., hétfő

Szász Svájc Nemzeti Park, SzG3


Először még NDK-s időszakban voltam itt, utoljára pedig 2009-ben. Mit ne mondjak, küllemében, karbantartottságában sokat segített, hogy most már az egyesített Németország része (bár nem volt olyan lepukkadt, mint egyes más részek, lehet hogy az igénytelenség szó jobban visszaadja az akkori állapotokat).
Nevére nem találtam magyarázatot, mivel Svájcra semmiféleképpen nem hasonlít. A szintkülönbség max. 200-300 m (egy sziklacsoportra számítva), inkább dombos, de ha több sziklacsoporthoz felmegyünk, akkor bizony tekintélyes méter mennyiség összegyűlik. A szász viszont stimmel, mivel Szászország déli részén terül el mintegy 300 km2 területen. Szűk, kanyargó folyóvölgyek, táblás hegyek, meredek sziklafalak, sziklavárosok alkotják. Ahol nincs szikla, ott gyönyörű erdők találhatóak. Az Elba mentén található Pirna városát, Szász Svájc kapujának is nevezik. 

Pirnától a cseh határ felé haladva a kanyargó Elba mentén található egész Szász-Svájc leggyönyörűbb vidéke, a híres Basteigebiet (Bástya-körzet). Kurort Rathennél kell átkelnünk az Elba jobb partjára, hogy közelről megcsodálhassuk a táblás hegyeket és sziklaalakzatokat, amelyek mintegy 200 méterrel magasodnak a kanyargó folyó fölé. Már a túlpartról magával ragadó a meredek sziklafal látványa, a Basteire felvezető erdei út pedig kitűnő túrázási lehetőséget nyújt a tiszta levegő és gyönyörű táj kedvelőinek. Maga a Bástya egy keskeny sziklatető, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a folyóra és a környező hegyekre (Bastei).
A környék legimpozánsabb, emberi kéz alkotta műemléke a Basteibrücke, egy fantasztikus kőhíd, amely hetvenhat méter hosszan nyúlik el a Mardeltelle völgy fölött. Ehhez az egészen különleges építményhez mintegy 2000 tonna követ használtak fel 1851-es felépítésekor, előtte fahíd állt a helyén, amit a harmincéves háborúban leromboltak. A híd a Bástyát Neurathen sziklavárával kötötte össze, amelynek maradványait bejárni szintén fantasztikus élményt nyújt. A vár és maga az egész környék fontos menedékül szolgált a harmincéves háborúban, melyeknek emlékét őrzik a Svéd-lyukak (Swedenlöcher) elnevezés, ami rejtekhelyként szolgált sziklahasadékokat jelöl. A környéken található még egy szép tengerszem, az Amselsee (Rigó-tó), melyen romantikus csónakozásra is lehetőségünk nyílik és gyönyörködhetünk a közeli kis vízesésben.
Az egész terület egy kiránduló paradicsom, nordic walking, sziklamászás, vagy csak egyszerű túrázás. Szó szerint heteket el lehet tölteni itt. Az egyik legnépszerűbb kiránduló hely a Bastei mellett a Kirnitzschtal, amely Bad Schandau felől közelíthető meg a legjobban, kb 20 km hosszú völgy, villamos is közlekedik benne. Több helyen van kiépített parkoló, innen közelíthetőek meg a sziklavárosok. Pld. a Kuhstall. Az utak kitűnőek, jól kiépítettek, a jelzések kifogástalanok (bár a szintidőket szerintem egy kicsit túlméretezték). Hogy egyes sziklacsoportok milyen jó stratégiai helyen találhatóak, arra jó példa Köngstein vára is, amely az Elba partján található sziklaszirt tetejére épült.
Szóval aki nem szeret túl sokat hegyet mászni, viszont szereti a természetet, annak itt a helye (meg a Cseh Svájcban, ami szomszédos).


Vissza a főoldalra (katalógus)

Szász Svájc Nemzeti Park - az Elba
Szász Svájc Nemzeti Park - az Elba
Szász Svájc Nemzeti Park - Bastei sziklái
Szász Svájc Nemzeti Park - a Svédlyuk szurdok
Szász Svájc Nemzeti Park - a Kirnitzschtalbahn
Szász Svájc Nemzeti Park - Königstein
Szász Svájc Nemzeti Park - Königstein
Szász Svájc Nemzeti Park - Pirna
Szász Svájc Nemzeti Park - Kuhstall
Szász Svájc Nemzeti Park - Kuhstall
Szász Svájc Nemzeti Park - Kuhstall

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése